יוני בשר למאכל
נשלח: ש' פברואר 13, 2010 7:20 am
כולנו יודעים שבין קבוצות היונים השונות ישנה קבוצה נוספת של גזעי יונים אשר טופחו
למטרה עיקרית אחת והיא רבייה למאכל,
ידוע לכולנו שיש חובבי יונים רבים המסתייגים מאכילת בשר יונים וטעמם עימם,
אין להיתעלם מהעובדהשבשר הגוזלים נחשב לאחד מסוגי הבשר הבריאים והטעימים ביותר שיש,
הדרישה בעולם למאכלי גורמה עולה וגדילה עם עליית רמת החיים והחשיפה לנושא זה,
בארץ נערך ניסוי של משרד החקלאות לפתח נושא זה וישובי הביקעה היו מהראשונים שקיבלו חומר גידולי להוציא מושבניק ממרכז הארץ שיזם להביא יונים כמה שנים קודם וקיבל מענק ממשרד החקלאות לבניית השובכים וייבוא חומר גידולי לארץ,
בארה"ב אירופה וסין הנושא מפותח יותר וקיימות חוות של גזעים מסחריים שיכולת הרבייה שלהם והאכלת גוזלים הם חלק מתכונותיהן הגנטיות המובנות ברבייתן, כמו כן משקלן בהחלט יכול להגיע לטיבחה של 400-600 גרם בצלחת של גוזל שחוט ומרוט עם רמת כולסטרול נמוכה וחלבון נעכל וכשרמת הנעכלות הגבוהה מתאימה לאנשים זקנים חולים וילדים גם כן,
אחד החלוצים בנושא היהיהודי בשם וונדל לוי מדרום קרוליינה מהעיירה סמטר שבארה"ב, ביקרתי בחוותו לאחר מותו ופגשתי את ביתו שגם היא הייתה כבר אישה מבוגרת ,בחוותם היו מטעי אפרסקים שדושנו בקומפוסט יונים ,כמות היונים המסחרית כללה כמה עשרות אלפים של זוגות ונערך מעקב אחרי יכולת רבייתם שעזרה לסלקצייה לתכונת ריבוי הגוזלים,בחווה יש משחטה מודרנית וניקוי היונים ושיווקם נישמר בקפדנות רבה עם תנאי סניטציה (תברואה וניקיון )מהמשובחים שיש,
גם המזון שמוגש ליונים עבר כמה שלבים עד שהגיעו לרמה והרכב של מנה אופטימאלית של כופתיות מיוחדות הנעכלות בקלות ע"י היונים והגוזליםגם יחד אשר מואבסים לפני שיווקם, ישנם מספר גזעים שטופחו למטרה זו והם, הקרנו המסחרי הלבן, הקינג המסחרי הלבן, הסילבר קינג המסחרי, הטכסס פיוניר,הסוויס מונדיין וכדומה,עד היום לא קם בארץ יזם אשר יצליח לגדל ולשווק בצורה מסחרית נכונה את קבוצת היונים הזו על אףשקיימת דרישה רבה של מסעדות יוקרה ,אולמי חתונות ובתי מלון המחפשים דרכים להעשיר את המערך הקולינרי שלהם,במגזר הערבי חלק מהמסורת היא מטבח עשיר של טעמים מדהימים של יונים ממולאות וגוזלים אפויים בתנור,יש לנו אפשרות ללמוד ממסורת זו,
באחד ממפגשי מגדלי הסוס הערבי שנערך במרוקו הזמין המלך חסן השני את באי הכנס לארוחה שכללה יונים ממולאות באורז שקדים קלויים וצימוקים עם נגיעת טעם המשולב בקינמון ופלפל שחור גרוס עם ציפוי דבש מדהים,
אני מעלה נושא זה לאחר ביקור בסין שם הוזמנתי על -ידי מארחי למסעדה שבה התפריט המרכזי כלל בשר גוזלי יונים מצופה כמו ברווז הפקין הידוע בעולם כולו מעין ציפוי גלזורי מתקתק חריף ומדהים בעושר הטעמים שבו וכמה שביקשתי את המתכון נעניתי בשלילה, הייתה זו חוויה קולינרית מהרמה הגבוהה ביותר שטעמתי מעודי, הגוזלים נאכלו בשלמותם על עצמותיהם כאשר לפני כן הוגש מרק צח שהיה עשוי גם כן מבישול בשר היונים,בתנ"ך מוזכרת היונה כעוף טהור בברית בין הבתרים שערך אברהם אבינו בטכס ברית המילה והיונה נחשבת כעוף כשר למהדרין,ניראה לי שיש מקום רב לפיתוח נושא זה בארצינו,
למי מהגולשיםאו שקיים במשפחתם או בסיפרות המיקצועית ושיש לו איזה שהוא מתכון מנצח שחווה אי פעם ויוכל לשתף אותנו נודה לו מאוד ,ואולי גם נושא זה יתפתח כענף נוסף למסגרת העיסוק ביונים הקיים בארץ מה עוד שאין סיבה שזה לא יצליח,
למטרה עיקרית אחת והיא רבייה למאכל,
ידוע לכולנו שיש חובבי יונים רבים המסתייגים מאכילת בשר יונים וטעמם עימם,
אין להיתעלם מהעובדהשבשר הגוזלים נחשב לאחד מסוגי הבשר הבריאים והטעימים ביותר שיש,
הדרישה בעולם למאכלי גורמה עולה וגדילה עם עליית רמת החיים והחשיפה לנושא זה,
בארץ נערך ניסוי של משרד החקלאות לפתח נושא זה וישובי הביקעה היו מהראשונים שקיבלו חומר גידולי להוציא מושבניק ממרכז הארץ שיזם להביא יונים כמה שנים קודם וקיבל מענק ממשרד החקלאות לבניית השובכים וייבוא חומר גידולי לארץ,
בארה"ב אירופה וסין הנושא מפותח יותר וקיימות חוות של גזעים מסחריים שיכולת הרבייה שלהם והאכלת גוזלים הם חלק מתכונותיהן הגנטיות המובנות ברבייתן, כמו כן משקלן בהחלט יכול להגיע לטיבחה של 400-600 גרם בצלחת של גוזל שחוט ומרוט עם רמת כולסטרול נמוכה וחלבון נעכל וכשרמת הנעכלות הגבוהה מתאימה לאנשים זקנים חולים וילדים גם כן,
אחד החלוצים בנושא היהיהודי בשם וונדל לוי מדרום קרוליינה מהעיירה סמטר שבארה"ב, ביקרתי בחוותו לאחר מותו ופגשתי את ביתו שגם היא הייתה כבר אישה מבוגרת ,בחוותם היו מטעי אפרסקים שדושנו בקומפוסט יונים ,כמות היונים המסחרית כללה כמה עשרות אלפים של זוגות ונערך מעקב אחרי יכולת רבייתם שעזרה לסלקצייה לתכונת ריבוי הגוזלים,בחווה יש משחטה מודרנית וניקוי היונים ושיווקם נישמר בקפדנות רבה עם תנאי סניטציה (תברואה וניקיון )מהמשובחים שיש,
גם המזון שמוגש ליונים עבר כמה שלבים עד שהגיעו לרמה והרכב של מנה אופטימאלית של כופתיות מיוחדות הנעכלות בקלות ע"י היונים והגוזליםגם יחד אשר מואבסים לפני שיווקם, ישנם מספר גזעים שטופחו למטרה זו והם, הקרנו המסחרי הלבן, הקינג המסחרי הלבן, הסילבר קינג המסחרי, הטכסס פיוניר,הסוויס מונדיין וכדומה,עד היום לא קם בארץ יזם אשר יצליח לגדל ולשווק בצורה מסחרית נכונה את קבוצת היונים הזו על אףשקיימת דרישה רבה של מסעדות יוקרה ,אולמי חתונות ובתי מלון המחפשים דרכים להעשיר את המערך הקולינרי שלהם,במגזר הערבי חלק מהמסורת היא מטבח עשיר של טעמים מדהימים של יונים ממולאות וגוזלים אפויים בתנור,יש לנו אפשרות ללמוד ממסורת זו,
באחד ממפגשי מגדלי הסוס הערבי שנערך במרוקו הזמין המלך חסן השני את באי הכנס לארוחה שכללה יונים ממולאות באורז שקדים קלויים וצימוקים עם נגיעת טעם המשולב בקינמון ופלפל שחור גרוס עם ציפוי דבש מדהים,
אני מעלה נושא זה לאחר ביקור בסין שם הוזמנתי על -ידי מארחי למסעדה שבה התפריט המרכזי כלל בשר גוזלי יונים מצופה כמו ברווז הפקין הידוע בעולם כולו מעין ציפוי גלזורי מתקתק חריף ומדהים בעושר הטעמים שבו וכמה שביקשתי את המתכון נעניתי בשלילה, הייתה זו חוויה קולינרית מהרמה הגבוהה ביותר שטעמתי מעודי, הגוזלים נאכלו בשלמותם על עצמותיהם כאשר לפני כן הוגש מרק צח שהיה עשוי גם כן מבישול בשר היונים,בתנ"ך מוזכרת היונה כעוף טהור בברית בין הבתרים שערך אברהם אבינו בטכס ברית המילה והיונה נחשבת כעוף כשר למהדרין,ניראה לי שיש מקום רב לפיתוח נושא זה בארצינו,
למי מהגולשיםאו שקיים במשפחתם או בסיפרות המיקצועית ושיש לו איזה שהוא מתכון מנצח שחווה אי פעם ויוכל לשתף אותנו נודה לו מאוד ,ואולי גם נושא זה יתפתח כענף נוסף למסגרת העיסוק ביונים הקיים בארץ מה עוד שאין סיבה שזה לא יצליח,