הרכב המזון - דיון
הרכב המזון - דיון
יונים בטבע מוצאות את מזונן באיזורים שונים.
היונים הטבעיות חשופות בדר"כ לסוגים שונים של זרעים שיכילו את מלוא הויטמינים , המינרלים ואבות המזון הנדרשים לקיום היונה ולהיתרבותה.
בשובך הסוגר או הפתוח למחצה - יוני הבית יקבלו את המזון מהמגדל וכאן נדרש המגדל "לחקות" את הטבע ותת ליונה את הנדרש לגדילתה הבריאה.
נוסף על כך, בטבע היונה נדרשת לרמות אנרגיה אחרות ממה שלהן היא נדרשת בשובך.
כלומר יונת נוי (טווסית למשל) תזדקק לרמה קלורית נמוכה מזו של יונת הרחוב שצריכה לחמם את גופה בימים רקים ללא הגנה של שובך סגור, יונת הרחוב צרכיה להתמודד עם מרחקי תעופה רבים בשיטוט אחר מזון.
לעות זו - יוני תעופה , דואר , פרסים, טיפלרים ועוד נדרשים למאמץ גופני חריג ביחס ליוני הרחוב ויש להגיש להם מזון בעל ערך קלורי גבוה מחד אך מאידך כזה שלא יהפוך אותן לשמנות וכבדות.
בעונות השנה השונות ובמחזור החיים של יונת הבית יש להשלים עבורה את כל הנדרש (בהטלות, בהחלפות נוצות, חורף, קייץ וכו')
מעבר לכך יוני הרחוב מלקטות ובולעות - חצץ, אדמת חאמרה, פחם, גרגרי מלח , עשבים ירוקים ועוד, הן עושות זאת ובכך קולטות לגופן חומרים שהן צריכות לתפקוד השוטף
הנושא הזה מאד מאד מיקצועי ומענין והייתי שמח לדעות של חברים בנושא.
אני מעלה אותו לאחר שבמשך 4-5 ימים זוג יונים שמאכיל גוזלים (בתא נפרד גוזלים בני שבוע וחצי) הוזן בגרגרי אורז בלבד ולאחר 4 -5 ימים הגוזלים מתו.
כך ראיתי שהשפעת המזון על בריאות היונה גדולה בהרבה מאשר יכולתי לתאר.
קדימה חברים, ידע, ניסיון, וטיפים של כולם יועילו כאן.
טיפ ראשון ממני - מביא מהים צדפים גרוסים דק מאד כמו זיפזיפ מהקו מנקודת מפגש המים עם החוף , מייבש את זה בשמש בלי לשטוף ומניח מידי פעם ליונים לנקר מזה. זה מלא סידן ומינרלים ומלחים .
היונים הטבעיות חשופות בדר"כ לסוגים שונים של זרעים שיכילו את מלוא הויטמינים , המינרלים ואבות המזון הנדרשים לקיום היונה ולהיתרבותה.
בשובך הסוגר או הפתוח למחצה - יוני הבית יקבלו את המזון מהמגדל וכאן נדרש המגדל "לחקות" את הטבע ותת ליונה את הנדרש לגדילתה הבריאה.
נוסף על כך, בטבע היונה נדרשת לרמות אנרגיה אחרות ממה שלהן היא נדרשת בשובך.
כלומר יונת נוי (טווסית למשל) תזדקק לרמה קלורית נמוכה מזו של יונת הרחוב שצריכה לחמם את גופה בימים רקים ללא הגנה של שובך סגור, יונת הרחוב צרכיה להתמודד עם מרחקי תעופה רבים בשיטוט אחר מזון.
לעות זו - יוני תעופה , דואר , פרסים, טיפלרים ועוד נדרשים למאמץ גופני חריג ביחס ליוני הרחוב ויש להגיש להם מזון בעל ערך קלורי גבוה מחד אך מאידך כזה שלא יהפוך אותן לשמנות וכבדות.
בעונות השנה השונות ובמחזור החיים של יונת הבית יש להשלים עבורה את כל הנדרש (בהטלות, בהחלפות נוצות, חורף, קייץ וכו')
מעבר לכך יוני הרחוב מלקטות ובולעות - חצץ, אדמת חאמרה, פחם, גרגרי מלח , עשבים ירוקים ועוד, הן עושות זאת ובכך קולטות לגופן חומרים שהן צריכות לתפקוד השוטף
הנושא הזה מאד מאד מיקצועי ומענין והייתי שמח לדעות של חברים בנושא.
אני מעלה אותו לאחר שבמשך 4-5 ימים זוג יונים שמאכיל גוזלים (בתא נפרד גוזלים בני שבוע וחצי) הוזן בגרגרי אורז בלבד ולאחר 4 -5 ימים הגוזלים מתו.
כך ראיתי שהשפעת המזון על בריאות היונה גדולה בהרבה מאשר יכולתי לתאר.
קדימה חברים, ידע, ניסיון, וטיפים של כולם יועילו כאן.
טיפ ראשון ממני - מביא מהים צדפים גרוסים דק מאד כמו זיפזיפ מהקו מנקודת מפגש המים עם החוף , מייבש את זה בשמש בלי לשטוף ומניח מידי פעם ליונים לנקר מזה. זה מלא סידן ומינרלים ומלחים .
Re: הרכב המזון - דיון
שלום אלעד.
איך מתפתח טיפוח הבוקים אצלך?
אני שמח מאוד לראות שאתה שואף להתפתח גם בכיוון המקצועי ולא רק בגידול נטו של היונים.
אורז הלבן ( בניגוד לאורז מלא ) דל מאוד ביסודות מזינים אבל מנסיוני אני בספק אם הוא היה זה שהביא למותם של הגוזלים במהירות כה גדולה
חסר תזונתי יגרום ראשית כל לפיגור בולט בהתפתחות מוות פתאומי נפוץ פחות, אני לפחות לא נתקלתי במקרה כזה בכל שנות גידול היונים שלי.
יונים בוגרות צריכות כעקרון מזון פחות אנרגטי מאשר גוזלים בגדילה מואצת אבל גם צריכתן משתנה מעונה לעונה.
את הגרעינים הנפוצים ביותר בתערובת אפשר לחלק לכמה קבוצות:
דגניים ובהם: תירס וחיטה - שעשירים באנרגיה אך דלים יחסית בחומרי הזנה, דורה ודוחן- גרעינים " רזים" יותר מהקודמים אך גם הערך התזונתי שלהם נמוך יחסית.
קטניות: הנפוצות בתערובת הן האפונה, הסויה,והחומוס לפעמים גם עדשים, תלוי ביצרן- גרעינים אלה עשירים בחלבון ומעולים לבניית הגוף הנוצות וכו.
אחרים: זרעי חמניה- עשירים בשמן ומינרלים.
תערובת כללית טובה היא בדרך כלל 10 אחוז קטניות על 90 אחוז דגנים, משם מעלים או מורידים מהמרכיבים בהתאם לדרישות ולעונה.
מנסיוני שימוש ב 30 אחוז לחם עם התערובת בעונת גידול הגוזלים עושה להם טוב ( למי שיכול להשיג לחם ישן באופן קבוע זה מומלץ מנסיוני)
צדפים מרוסקים זה נהדר ליונים, הם מכילים סידן, זרחן, מגנזיום ויוד אני אוסף שק פעם בשנה ( במהלך החורף כשהים סוער ופולט הרבה רסק צדפים) ומערבב עם שק פחם שאני אוסף מהמדורות בל"ג בעומר
כמות כזו מספיקה לי לשנה , אצלי בשובך יש תמיד סיר עם התערובת הזו חופשי ליונים. ירק אני נותן ליונים מדי פעם אפשר לאסוף נבטים בכל שדה עכשיו ולתת ליונים הן יודעות לבחור מה טוב בשבילן עם השאר הן פשוט מרפדות את הקן.
איך מתפתח טיפוח הבוקים אצלך?
אני שמח מאוד לראות שאתה שואף להתפתח גם בכיוון המקצועי ולא רק בגידול נטו של היונים.
אורז הלבן ( בניגוד לאורז מלא ) דל מאוד ביסודות מזינים אבל מנסיוני אני בספק אם הוא היה זה שהביא למותם של הגוזלים במהירות כה גדולה
חסר תזונתי יגרום ראשית כל לפיגור בולט בהתפתחות מוות פתאומי נפוץ פחות, אני לפחות לא נתקלתי במקרה כזה בכל שנות גידול היונים שלי.
יונים בוגרות צריכות כעקרון מזון פחות אנרגטי מאשר גוזלים בגדילה מואצת אבל גם צריכתן משתנה מעונה לעונה.
את הגרעינים הנפוצים ביותר בתערובת אפשר לחלק לכמה קבוצות:
דגניים ובהם: תירס וחיטה - שעשירים באנרגיה אך דלים יחסית בחומרי הזנה, דורה ודוחן- גרעינים " רזים" יותר מהקודמים אך גם הערך התזונתי שלהם נמוך יחסית.
קטניות: הנפוצות בתערובת הן האפונה, הסויה,והחומוס לפעמים גם עדשים, תלוי ביצרן- גרעינים אלה עשירים בחלבון ומעולים לבניית הגוף הנוצות וכו.
אחרים: זרעי חמניה- עשירים בשמן ומינרלים.
תערובת כללית טובה היא בדרך כלל 10 אחוז קטניות על 90 אחוז דגנים, משם מעלים או מורידים מהמרכיבים בהתאם לדרישות ולעונה.
מנסיוני שימוש ב 30 אחוז לחם עם התערובת בעונת גידול הגוזלים עושה להם טוב ( למי שיכול להשיג לחם ישן באופן קבוע זה מומלץ מנסיוני)
צדפים מרוסקים זה נהדר ליונים, הם מכילים סידן, זרחן, מגנזיום ויוד אני אוסף שק פעם בשנה ( במהלך החורף כשהים סוער ופולט הרבה רסק צדפים) ומערבב עם שק פחם שאני אוסף מהמדורות בל"ג בעומר
כמות כזו מספיקה לי לשנה , אצלי בשובך יש תמיד סיר עם התערובת הזו חופשי ליונים. ירק אני נותן ליונים מדי פעם אפשר לאסוף נבטים בכל שדה עכשיו ולתת ליונים הן יודעות לבחור מה טוב בשבילן עם השאר הן פשוט מרפדות את הקן.
ייעוץ באחזקה ופתרון בעיות בשובך
בדיקות לגילוי מוקדם של טפילים וזיהוי מחלות יונים
חיסונים (ניוקאסל, סלמונלה)ותילוע.
הכנת השובך לעונת הריבוי
מדביר מוסמך - יעוץ ופתרון בעיות מזיקים בשובך ( כינים,זבובים,אקריות,עכברים וחולדות).
דובב- 0506241432
0542130121
בדיקות לגילוי מוקדם של טפילים וזיהוי מחלות יונים
חיסונים (ניוקאסל, סלמונלה)ותילוע.
הכנת השובך לעונת הריבוי
מדביר מוסמך - יעוץ ופתרון בעיות מזיקים בשובך ( כינים,זבובים,אקריות,עכברים וחולדות).
דובב- 0506241432
0542130121
Re: הרכב המזון - דיון
איזה יופי חברים,
אלעד אתה מעלה נושאים שמאוד חשובים להבנה הכללית של ההזנה כדי שהיונים שלנו יגדלו ויתרבו בצורה אופטימלית,
גם אתה דובב עשיר בנסיון המלווה תפיסה גישה והבנה מדעית,שניכם תורמים המון לחשיבה מחוץ לקופסא וגורמים לשאר המגדלים לחשוב,
הייתי מבקש להוסיף לנושא זה על 3 שיטות האבסה נוספים שמדע גידול היונים מאפשר ובנוסף גישה נוספת להבנת האבסת המינרלים,
ראשית הזכרתם את הצדפים הגרוסים ,טחונים,או לחילופין אבן סידנית שבורה ,פרט לערכן המזוני של פירוק המינרלים ובעיקר הסידן באבן
או הסידן הזרחן היוד ואחרים בצדפים ,הרי שיש להם גם ערך מכני אשר עוזר בעיכול מבחינה מכנית ועוזר בשבירת הגרעינים השונים,
אבל רציתי להתייחס ראשית לשלושת סוגי הזנת היונים והם: 1)תערובת של זרעונים שונים או סוגי גרעינים שמערבב המגדל בעצמו או שבמכונים
השונים מערבבים עבורו, שימו לב שהיונה מסיימת את המזון שהוגש לה רק אם היא רעבה ולפעמים משאירה סוג אחד או יותר של גרעינים באבוס
ההאכלה,כמו דורה למשל שהיא מטופחת לטעם מר כדי למנוע ניזקי ציפורים ולא בכל שלב של גידולה הטעם נעלם תלוי מתי קוצרים,
תערובת כופתיות המיוצרות בעיקר ע"י מכוני התערובת וכדי להתייחס ברצינות אני מגדיר במיוחד את חברת עמבר אשר מתבססים בעיקר
על מחקרים שנעשו באוניברסיטאות בעולם במימון משרד החקלאות האמריקני,שם קיימת וועדת הזנה מיקצועית הניקראת בראשי תיבות NRC
או במילים מלאות National reaserch consuil ועדת המחקר הלאומית,הם חוקרים ולומדים את הצרכים הבסיסיים של כל יונה וגזע ובונים
איזהשהו ממוצע אותו הם מייצרים לפי צרכיה התזונתיים של היונה,הם גם מצאו שמזון קימחי אינו מתאים ליונה ולכן החליטו לכפתת אות כלומר ליצור כופתית בגודל מתאים שהיונה תיבלע ותכיל את כל הצרכים שלה גם יחד,
השיטה האחרת היא פותחה גם כן ע"י חוקרים אך אינה מתאימה לכל אחד אך נתפסת כהגיונית זה זמן רב והיא שיטת הקפטריה ,,,בשיטה זו את מניח בכלים רבים סוגי מזון שונים ובהנחה שליונה יש מנגנון מיוחד המאפשר לה לדעת בדיוק מה הם הצרכים של הגוף שלה בתקופה מסויימת,
כך יודעת היונה בדיוק אילו גרעינים וצינרלים עליה לצרוך ,כי אין הדבר דומה בין תקופה לתקופה ,עבור פעילות ושמירה על חום הרי שצריכת האנרגיה עולה ,לצורך הטלה הגוף צורך יותר קלציום (סידן) לצורך גידול הגוזלים או גדילה הגוף צורך יותר חלבון וכל יונה וגזע בעלת צרכים אחרים כמו גם בני אדם השונים זה מזה בצריכת במזון שלהם,
לוי וונדל מדרום קרוליינה שבארה"ב , היה האדם שהשפיע ביותר על כל תעשיית גידול היונים לבשר והיה חוקר בנישמתו,הוא ניסה את רב השיטות הקיימות שבעולם וניתן לקרא את מסקנותיו בסיפרות המיקצועית,העליתי מעט מהתחום של הזנת היונים לצד חברי ואני חושב שזה דיון ראוי ביותר לטובת כולנו ואשמח אם נמשיך בו,
אלעד אתה מעלה נושאים שמאוד חשובים להבנה הכללית של ההזנה כדי שהיונים שלנו יגדלו ויתרבו בצורה אופטימלית,
גם אתה דובב עשיר בנסיון המלווה תפיסה גישה והבנה מדעית,שניכם תורמים המון לחשיבה מחוץ לקופסא וגורמים לשאר המגדלים לחשוב,
הייתי מבקש להוסיף לנושא זה על 3 שיטות האבסה נוספים שמדע גידול היונים מאפשר ובנוסף גישה נוספת להבנת האבסת המינרלים,
ראשית הזכרתם את הצדפים הגרוסים ,טחונים,או לחילופין אבן סידנית שבורה ,פרט לערכן המזוני של פירוק המינרלים ובעיקר הסידן באבן
או הסידן הזרחן היוד ואחרים בצדפים ,הרי שיש להם גם ערך מכני אשר עוזר בעיכול מבחינה מכנית ועוזר בשבירת הגרעינים השונים,
אבל רציתי להתייחס ראשית לשלושת סוגי הזנת היונים והם: 1)תערובת של זרעונים שונים או סוגי גרעינים שמערבב המגדל בעצמו או שבמכונים
השונים מערבבים עבורו, שימו לב שהיונה מסיימת את המזון שהוגש לה רק אם היא רעבה ולפעמים משאירה סוג אחד או יותר של גרעינים באבוס
ההאכלה,כמו דורה למשל שהיא מטופחת לטעם מר כדי למנוע ניזקי ציפורים ולא בכל שלב של גידולה הטעם נעלם תלוי מתי קוצרים,
תערובת כופתיות המיוצרות בעיקר ע"י מכוני התערובת וכדי להתייחס ברצינות אני מגדיר במיוחד את חברת עמבר אשר מתבססים בעיקר
על מחקרים שנעשו באוניברסיטאות בעולם במימון משרד החקלאות האמריקני,שם קיימת וועדת הזנה מיקצועית הניקראת בראשי תיבות NRC
או במילים מלאות National reaserch consuil ועדת המחקר הלאומית,הם חוקרים ולומדים את הצרכים הבסיסיים של כל יונה וגזע ובונים
איזהשהו ממוצע אותו הם מייצרים לפי צרכיה התזונתיים של היונה,הם גם מצאו שמזון קימחי אינו מתאים ליונה ולכן החליטו לכפתת אות כלומר ליצור כופתית בגודל מתאים שהיונה תיבלע ותכיל את כל הצרכים שלה גם יחד,
השיטה האחרת היא פותחה גם כן ע"י חוקרים אך אינה מתאימה לכל אחד אך נתפסת כהגיונית זה זמן רב והיא שיטת הקפטריה ,,,בשיטה זו את מניח בכלים רבים סוגי מזון שונים ובהנחה שליונה יש מנגנון מיוחד המאפשר לה לדעת בדיוק מה הם הצרכים של הגוף שלה בתקופה מסויימת,
כך יודעת היונה בדיוק אילו גרעינים וצינרלים עליה לצרוך ,כי אין הדבר דומה בין תקופה לתקופה ,עבור פעילות ושמירה על חום הרי שצריכת האנרגיה עולה ,לצורך הטלה הגוף צורך יותר קלציום (סידן) לצורך גידול הגוזלים או גדילה הגוף צורך יותר חלבון וכל יונה וגזע בעלת צרכים אחרים כמו גם בני אדם השונים זה מזה בצריכת במזון שלהם,
לוי וונדל מדרום קרוליינה שבארה"ב , היה האדם שהשפיע ביותר על כל תעשיית גידול היונים לבשר והיה חוקר בנישמתו,הוא ניסה את רב השיטות הקיימות שבעולם וניתן לקרא את מסקנותיו בסיפרות המיקצועית,העליתי מעט מהתחום של הזנת היונים לצד חברי ואני חושב שזה דיון ראוי ביותר לטובת כולנו ואשמח אם נמשיך בו,
קותי אהרון
מנהל אתר יונים בישראל
054-4466060
מנהל אתר יונים בישראל
054-4466060
Re: הרכב המזון - דיון
דובב וקותי תודה לתשובותיכם המחכימות.
קותי - תודה על ההתענינות, טיפוח הבוקים מתקדם באיטיות סבירה ובסה"כ אני בדור שני (F2) כך שמוקדם לראות תוצאות אך סבלנות והתמדה הם שם המשחק. כרגע המיקוד בריבוי על מנת שיהיה מהיכן למיין את הטובים.
בנוגע לתזונת גוזלים - זוג יונים נוסף שמאכיל הוזן בגרעיני חיטה בלבד והתוצאה היא שאחרי 5 ימים האכלה בחיטה בלבד שני הגוזלים מתו אף הם. לא ניכרו סימני מחלה. אני נוטה להניח מבלי שערכתי מחקר מספיק עמוק בנושא כי בימים הראשונים (5-10)של גדילת הגוזלים בשלב בו הם נגמלים מחלב היונים ומתחילים לקבל אוכל בהעברה - יכול חוסר של מרכיבי מזון (חומצות אמינו ,ויטמינים ועוד) לגרום לעיכוב חד בהתפתחות ולמוות. ראינו בעבר בפרשת רמדיה המפורסמת למה עלול לגרום חוסר באחד ממרכיבי המזון.
ייתכן כי, היונים ההורים מזהים באינסטינקטים שלהם מחסור בחלבון ומפסיקים להאכיל את הגוזלים ומכאן התמותה (בכל הגוזלים נצפה זפק מצומק וריק) בכל אופן עם פינוי גוויות הגוזלים וההזנה המחודשת בתערובת מועשרת בחלבון נכנס הזוג מיידית לחיזור.
נושא מענין נוסף הוא תערובת זרעים מושרית/מונבטת - יתרונות (אנזימים חיוניים, ויטמינים ) מול חסרונות (רטיבות = מיקרואורגניזמים למינהם). מה דעתכם?
קותי - תודה על ההתענינות, טיפוח הבוקים מתקדם באיטיות סבירה ובסה"כ אני בדור שני (F2) כך שמוקדם לראות תוצאות אך סבלנות והתמדה הם שם המשחק. כרגע המיקוד בריבוי על מנת שיהיה מהיכן למיין את הטובים.
בנוגע לתזונת גוזלים - זוג יונים נוסף שמאכיל הוזן בגרעיני חיטה בלבד והתוצאה היא שאחרי 5 ימים האכלה בחיטה בלבד שני הגוזלים מתו אף הם. לא ניכרו סימני מחלה. אני נוטה להניח מבלי שערכתי מחקר מספיק עמוק בנושא כי בימים הראשונים (5-10)של גדילת הגוזלים בשלב בו הם נגמלים מחלב היונים ומתחילים לקבל אוכל בהעברה - יכול חוסר של מרכיבי מזון (חומצות אמינו ,ויטמינים ועוד) לגרום לעיכוב חד בהתפתחות ולמוות. ראינו בעבר בפרשת רמדיה המפורסמת למה עלול לגרום חוסר באחד ממרכיבי המזון.
ייתכן כי, היונים ההורים מזהים באינסטינקטים שלהם מחסור בחלבון ומפסיקים להאכיל את הגוזלים ומכאן התמותה (בכל הגוזלים נצפה זפק מצומק וריק) בכל אופן עם פינוי גוויות הגוזלים וההזנה המחודשת בתערובת מועשרת בחלבון נכנס הזוג מיידית לחיזור.
נושא מענין נוסף הוא תערובת זרעים מושרית/מונבטת - יתרונות (אנזימים חיוניים, ויטמינים ) מול חסרונות (רטיבות = מיקרואורגניזמים למינהם). מה דעתכם?
-
- הודעות: 46
- הצטרף: ב' יוני 06, 2011 7:28 am
- מיקום: ירושלים
Re: הרכב המזון - דיון
אלעד אם כבר הזכרת את עניין החלבון....
אמרו לי שחלבונים גורמים ליונים לחיזור רציני ביותר וככה הרבה יותר קל אפילו לכלוא זוגות...
מה זה נקרא חלבון? מה צריך להקפיד שיהיה באוכל? או שאולי יש משהו ספציפי שחשוב להקפיד עליו?
אמרו לי שחלבונים גורמים ליונים לחיזור רציני ביותר וככה הרבה יותר קל אפילו לכלוא זוגות...
מה זה נקרא חלבון? מה צריך להקפיד שיהיה באוכל? או שאולי יש משהו ספציפי שחשוב להקפיד עליו?